Aktuality

Zveřejněno 13. 12. 2019

Infomail IDS JMK 46/2019: Změny v IDS JMK od 15.12. | Usměrněný nástup na linkách S2 a S3 | Konec výluky Hlavního nádraží a změna čísel kolejí | Od neděle s IDS JMK do Retzu!

Proběhne: 13. 12. 2019 – 15. 12. 2019

Vážení cestující, milí čtenáři našeho Infomailu!

opět se přiblížil mnohými dopraváky proklínaný termín celoevropské změny jízdních řádů. Proklínaný proto, že k tomuto datu je vždy nutné zpracovat nové jízdní řády a vylepit je na zastávkách a ve stanicích. Není to tak, že bychom jízdní řády měnili jen tak. Každá změna se odvíjí od končících a začínajících výluk a od změn odjezdů dálkových vlaků. Kvůli nim se musí změnit jízdní řády našich regionálních vlaků, to vyvolá změnu jízdních řádů regionálních autobusů a v některých případech i městských doprav. Mimo to také po celý rok sbíráme podněty od občanů, obcí i firem, kterým někdy nevyhovuje stávající jízdní řád, zavedou se nebo zruší zastávky případně vznikne nová komunikace. S tím vším je nutné se poprat. Navíc vždy chceme pro cestující přinést nějaké zlepšení či zjednodušení.

Letos byla pro nás příprava velmi náročná. Souviselo to s ukončením výluky brněnského Hlavního nádraží a návratem vlaků zpět do starých kolejí a s tím, že od 1.1.2020 začíná platit nová smlouva s Českými drahami na zajštění dopravy v našem kraji. Do toho se nám podařilo dohodnout rozšíření IDS JMK do Retzu a do Uherského Hradiště / Starého Města a nastavit nová pravidla pro jízdenky ve vlacích. Usilovně jsme jednali i s novým dopravcem RegioJet, aby naši cestující měli v jím obsluhované dálkové vlakové lince R8 stejné podmínky jako dosud a stejně tak i se zlínským dopravcem ARRIVA vlaky, který bude doplňovat naše vlaky mezi Veselím nad Moravou a Uherským Hradištěm.

No, a nyní máte před sebou výsledek naší práce. Každá změna někomu pomůže a někomu může trochu uškodit. My se vždy snažíme, aby těch, kterým dopravu zpříjemníme, bylo výrazně více, než těch, kteří budou změnu pociťovat jako újmu.

V příloze máte shromážděné všechny informace o změnách. Jednu z nich bychom si přece jen dovolili zdůraznit. S opětovným zahájením provozu na Hlavním nádraží souvisí i přečíslování kolejí, které vzniklo z iniciativy SŽDC. Až někam z Hlavního nádraží pojedete, nejděte po paměti, ale pečlivě se podívejte, z které koleje vlak jede a kde se tato kolej nachází.

A na závěr jeden drobný tip na výlet. Od neděle se po mnohaletém snažení podařilo rozšířit IDS JMK až do rakouského Retzu. Pojedou tam za Znojma vlaky S82 za běžný Tarif IDS JMK včetně slev pro děti, studenty i důchodce. Ti za cestu Znojmo - Retz zaplatí jen 8 Kč (čtyřzónová jízdenka zlevněná A). Pozor, v Retzu se jízdenky prodávat nebudou, kupte si proto před odjezdem rovnou druhou jízdenku pro cestu zpět. Po odjezdu z Retzu Vám ji označí průvodčí ve vlaku.

Další informace najdete uvnitř Infomailu. Dnes večer již budou na našem webu všechny jízdní řády včetně brněnské městské dopravy.

Infomail je ukložený i na odkazu: Infomail IDS JMK 46/2019.

A ZAS MÁME PROSINCE PŮLKU

TU NOČNÍ MŮRU VŠECH DOPRAVÁKŮ

MUSÍ SI NABROUSIT KOUZELNOU HŮLKU

A STVOŘIT JÍZDNÍ ŘÁD – TEN ZÁZRAK ZÁZRAKŮ.

ROK S ROKEM SEŠEL SE A ZMĚNY PŘICHÁZEJÍ

NA HLAVNÍ NÁDRAŽÍ ZAS VLAKY POJEDOU

HLÁŠENÍ ODJEZDŮ Z NÁSTUPIŠŤ OPĚT ZNĚJÍ

A VLAKY NEKONČÍ MEZI LEBEDOU.

VŠAK POZOR, MILÍ CESTUJÍCÍ

MĚNÍ SE ZNAČENÍ KOLEJÍ

PŘI CESTĚ NA PERÓN BUĎTE BDÍCÍ

AŤ TREFÍTE K VLAKU RYCHLEJI.

CO NOVÉHO VÁM PŘINÁŠÍME,

KAM NA VÝLET MŮŽETE TENTOKRÁT?

S IDS DO RETZU UŽ SE DOPRAVÍME

TA KRÁSNÁ KRAJINA, KDO NEJEL BY TAM RÁD?

 

Přílohy

Zpět na seznam aktualit

Kam dál?

ÚŘAD